K L E I N E R I F V I S S E N
De koraalriffen van Aruba, Bonaire en Curaçao huisvesten honderden verschillende soorten rifvissen. De meest in het oog springende vind je op deze pagina`s.
Blauwe doktersvis / Blue Tang
Acanthurus coeruleus
30 cm (12 in)
De Blauwe Doktersvis heeft een ovaal gevormd plat lichaam. Het kleurenpalet van de jonge en volwassen dieren lijken totaal niet op elkaar. Juvenile dieren ondergaan een kleur metamorfose als onderdeel van hun adolescentie.
Kleurveranderingen bij Koraalvissen.
De meeste koraalvissen zijn sterk territoriaal en dulden geen soortgenoten binnen hun grondgebied. De schitterende felle kleuren van koraalvissen dienen dan ook niet om vijanden af te schrikken maar zijn een waarschuwing voor soortgenoten: Dit is mijn gebied, blijf hiervandaan. Sommige soorten maken daarbij zelfs grommende geluiden. Jonge vissen zijn geen voedselconcurrenten van de volwassen vissen dus om te voorkomen dat ze verjaagd worden door hun soortgenoten, hebben sommige soorten, als ze jong, zijn totaal ander kleuren. De blauwe doktersvis is daar een goed voorbeeld van, want al zijn de volwassen doktersvissen inderdaad van een intens blauw/paarse kleur, de jonge visjes zijn knalgeel!Pas in de overgangsfase van juveniel tot volwassen vis ontwikkelen ze de kenmerkende blauwe kleur. De staartvin is doorgaans het laatste deel van het lichaam wat de kleurverandering ondergaat.
Dorrie uit Finding Nemo was ook een doktersvis (Picasso doktersvis) maar die komt hier niet voor.
Bahia Doktersvis /Ocean Surgeonfish
Acanthurus bahianus
30 cm (12 in)
Deze subtiel gekleurde vissen zwemmen vaak in scholen met andere soorten, zoals de blauwe doktersvis en voeden zich met algen en waterplanten.
Ze maken niet zo`n dramatische transformatie door als de blauwe doktersvis.
French angelfish
Queen Angelfish
Grey Angelfish
Keizersvis/Angelfish
Pomacanthidae
40 cm (15 in)
Van Keizersvissen bestaan er veel verschillende soorten waarvan je er hier vier rondzwemmen. Het unieke is dat de jonge vissen er totaal anders uitzien dan de volwassen vissen. Ze kunnen tot 40 cm groot worden en leven van kreeftjes, poliepen en wormen.
Rots schoonheid / Rock beauty
Holacanthus tricolor
25 cm (8 in)
De naam Hertogvis kom ik ook tegen voor deze vis. De volwassen vis is meestal geel en wordt richting de staart steeds blauwer. De staartvin zelf is weer geel. Borstvin en buikvin zijn geel, de lippen en rand van de rugvin en de vin rond de anus zijn donkerblauw.
De Hertogsvis voedt zich voornamelijk met sponzen, kwallen en koralen; plankton en algen behoren ook tot hert diëet. De vis heeft echter sponzen nodig om te kunnen overleven.
De volwassen vissen verblijven het hele jaar door in paren bijeen, wat duidt op een langdurige en monogame band. De voortplanting geschiedt rechtop, staand in het water, de buiken dicht tegen elkaar in wolken van sperma en eieren. Het vrouwtje produceert 25.000 tot 75.000 eieren per dag en tot 10 miljoen eieren tijdens elke paai-cyclus. De eieren zijn doorzichtig, drijvend in een waterkolom. Ze komen na 15 tot 20 uur uit in larven, die geen effectieve ogen, vinnen of zelfs darmen hebben. De grote dooier-zak wordt na 48 uur geabsorbeerd, waarna de larven normale kenmerken van vrij rondzwemmende jongen beginnen te ontwikkelen. Gedurende 3 tot 4 weken voeden zij zich met plankton en bereiken een lengte van 1,5 tot 2 centimeter en nestelen zich op de bodem.
Koraaljuweel / Yellowfin damselfish
Pomacentridae
10 to 18 cm (4 to 7 in)
Een van de mooiste vissen tussen de toch al heel veel mooie vissen bij het koraal. Vooral als ze jong zijn met de vele lichtgevende lichtblauwe stipjes op de nachtblauwe ondergrond.
Vieroog koraalvlinder
Rif koraalvlinder
Gestreepte Koraalvlinder Gele koraalvlinder
Koraalvlinders / Butterflyfish
Chaetodontidae
18 cm (7 in)
Er bestaan heel veel soorten, maar deze soorten zul je het meest tegenkomen. Ze voeden zich met koraalpoliepen of plankton. Hun hoge en platte lichamen maakt hen geschikt om voedsel in nauwe rotsspleten op te sporen.
De naam koraalvlinder heeft te maken met de felle heldere kleuren en kleurschakeringen zoals zwart, wit, blauw, rood, geel en oranje. Maar ook omdat ze zo soepel bewegen. Als ze zwemmen beweegt hun hele lijf.
Volwassen exemplaren vormen vaak paartjes voor het leven, je ziet ze dan ook bijna altijd samen rondzwemmen. Koraalvlinders leggen vele drijvende eieren die zich mengen met het plankton en met de stroom worden meegevoerd. Ze zijn sterk territorium gericht, en verdedigen samen hun eigen stukken koraal als hun grondgebied.
zwijnsgrommer
Geelstreep Grommer
Blauwstreep Grommer
Grommer /Grunt
Anisotremus
30cm (12 in)
Grunts ondergaan een drastische verandering in kleur en patroon van de juveniele naar de volwassen fase. Grunts worden bijna altijd gevonden in grote scholen. Het dieet van leden van deze familie bestaat uit wormen, zoöplankton en kleine schaaldieren.
Smooth Trunkfish
Spotted trunkfish
Koffervis / Trunk fish
Ostraciidae
40cm (15 in)
Koffervissen zijn over het algemeen nogal hoekig van vorm. Een bijzonder kenmerk is dat ze geen buikvinnen hebben. Ze bezitten een pantser van, bij volwassen dieren met elkaar vergroeide, zeshoekige beenplaten, dat fungeert als een sterke beschermende doos. De gepantserde huid maakt het lichaam van deze vissen nogal star. In tegenstelling tot de meeste andere vissen, zwemmen koffervissen dan ook vooral met hun vinnen, wat een grappig gezicht is. Ze zijn ook erg nieuwsgierig en zullen bij het snorkelen of duiken eerder naar je toe zwemmen dan van je af. Baby koffervisjes zijn wel heel bijzonder schattig en worden vaak dobbelsteentjes genoemd.
Gevlekte riddervis / spotted Drumfish
Equetus punctatus
25 cm
Deze bijzondere vissen hebben een heel markant grafisch uiterlijk.
De jonge vissen zijn zwart wit gestreept en bestaan eigenlijk alleen maar uit een kop met heel lange vinnen. Naarmate ze ouder worden ontwikkelt de rest van hun lichaam zich. Het lijf is ook gestreept maar de rug en staart vinnen worden zwart wit gestippeld.
Je komt ze tijdens het snorkelen ook overdag regelmatig tegen. Ze leven vaak in de buurt van rotsen waarin ze hun schuilplaats hebben. `s nachts verlaten ze hun schuilplaats en gaan ze op jacht naar garnalen, krabbetjes en borstelwormen.
Blauwkop lipvis / Bluehead Wrasse
Labridae
20 cm (7.9 in)
Hoewel de bek niet sterk ontwikkeld is, hebben ze goed ontwikkelde lippen. Sommige lipvissen produceren een Cocon van slijm in de nacht. Waarschijnlijk beschermt die laag de vissen tegen bepaalde parasieten.
Sommige soorten treden ook op als poetsvissen. Ze bouwen nesten van algen in het zand of tussen rotsspleten. Die nesten worden door de mannetjes bewaakt, die zich dan territoriaal gedragen.
Gramma loreto / Fairy Basselet
Gramma loreto
8 cm (3 inch)
Weer zo`n schitterend visje!
Hij kan lichtpaars tot diep violet zijn, beginnend bij de kop, die halverwege het lichaam vervaagt tot goudgeel bij de staart. Hij eet vooral plankton.
Sergant Majoor / Sergant Major
Abudefduf saxatilis
23 cm (9.0 in)
Deze vis kom je heel vaak tegen. Ze vormen meestal grote scholen en voeden zich met de larven van ongewervelde dieren, zoöplankton, kleinere vissen, schaaldieren en verschillende soorten algen. Sergeant-majoors zijn ook poetsvissen voor groene zeeschildpadden.
Blackbar soldierfish
Myripristis jacobus
25 cm (9.0 in)
Het zijn nachtdieren. Ze eten voornamelijk plankton. Hij is fel rood met een zwarte balk achter zijn hoofd. Deze soort wordt soms ook ondersteboven zwemmend aangetroffen.
Baardvis / Spotted Goatfish
Pseudupeneus maculatus
30 cm
Leeft in ondiep water vooral op zand- en rotsbodems in rif gebieden. Vaak in groepen. Hij voedt zich alleen overdag met krabben, garnalen en kleine vissen. Tijdens het foerageren in het zand, wordt het meestal op de voet gevolgd door andere vissen die zich voeden met prooien die te groot zijn voor de Goatfish.
Grondel /Goby
10 centimetres (4 in)
Grondel is de naam voor veel soorten kleine vissen met grote koppen en taps toelopende lichamen. Het grootste deel van hun dieet bestaat uit slakken en larven van waterinsecten. Ze zijn meestal klein van formaat, en worden over de hele wereld gevonden, maar vooral veel in de tropen.
Ze lopen liever met hun vinnen over de bodem dan dat ze zwemmen en hebben ook een zwakke zuignap gevormd door de versmelting van hun buikvinnen.
Velen zijn felgekleurd en sommige, zijn transparant.
Blennys
Blenniiformes
2,5 cm (1 in)
Dit zijn heel kleine visjes en typisch bodembewoners van ondiep water. Ze leven een terug getrokken bestaan en graven zich in de zandbodem of bewonen spleten in riffen of zelfs lege schelpen van weekdieren. Ze zijn enigszins territoriaal van aard en voeden zich met kleine ongewervelde dieren (bijv. garnalen, slakken) en kleine vissen.