V O G E L S
In het luchtruim, boven het eiland vliegen veel verschillende soorten vogels rond. Het meest in het oog springende zijn de rose flamingo`s. Ze broeden alleen op Bonaire maar je kunt ze op alle eilanden bewonderen. Het nadeel is wel dat ze hun kop bijna altijd onder water hebben want ze zijn de hele dag aan het eten. De kolibries zijn natuurlijk ook prachtig en vooral de groene ga je zeker tegenkomen op de eilanden.
Maïsparkiet/Brown-throated parakeet /Prikichi
Eupsittula pertinax
24 cm (9,5 in)
De Maisparkiet is een papegaaiachtige die veel op de eilanden voorkomt. Ze maken veel lawaai en zijn meestal met een groep, dus ze zijn niet te missen. Landen doen ze bij voorkeur hoog in bomen, dus ze van heel dichtbij te zien is lastiger. Ze zijn wat kleiner dan de Lora.
Lora/Geelvleugelamazone/Yellow-shouldered amazon
Amazona barbadensis rothchildi
33 cm (13 in)
Deze papegaai is overwegend groen gekleurd. Kenmerken zijn de smalle donkergroene randen om de veren, waardoor het lijkt of de vogel geschubd is. Als hij vliegt is het rood op de vleugels zichtbaar en zijn de donkerblauwe uiteinden van de vleugelveren te zien. De vogel nestelt in rotsspleten of holen in bomen en grote cactussen. Hij eet fruit, zaden en cactus bloemen.
De geel geschouderde amazone nestelt in een boomholte of rotsholte en legt 3-4 eieren.
Foto: Marieke Berkien
Suikerdiefje/Banana-quit
Coereba flaveola
11 cm (4,5 in)
Het suikerdiefje is een schattig, klein (11cm) innemend vogeltje dat zo bij de eilanden hoort dat hij zelfs afgebeeld staat op het Curaçaose honderd gulden biljet.
Het suikerdiefje of Chibichibi zoals hij in het Papiaments genoemd wordt is brutaal, vrijpostig en tam en daarom vaak te vinden in de buurt van restaurants waar ze limonade en andere zoetigheid stelen, vandaar de naam "suikerdiefje".
Hun dunne kromme snavel is aangepast om nectar uit bloemen te halen, maar dit doet hij niet door voor een bloem te gaan hangen zoals een kolibrie, maar hij doorboort bloemen simpelweg vanaf de zijkant en neemt de nectar op zonder de plant te bestuiven. Verder eet hij fruit en af en toe kleine insecten.
Het mannetje bouwt het nest van grassen en bladeren. De binnenkant wordt bekleed met allerhande fijn materiaal. Na goedkeuring van het nest door het vrouwtje wordt er gepaard en zal deze zich in het nest terugtrekken. Het nest wordt tijdens de nestbouw bewaakt en fel verdedigd door het mannetje en deze blijft zo veel mogelijk vlak bij het nest. Na de legging (1 tot 3 eieren) mag moeder het echter zelf uitzoeken, met de verzorging bemoeit hij zich nauwelijks. Suikerdiefjes kunnen wel 4 nesten achter elkaar grootbrengen zolang de omstandigheden gunstig zijn (vochtig genoeg).
Oranje Troepiaal/Venezuelan troupial
Icterus icterus
25 cm (10 in)
is een zangvogel die ooit is uitgeroepen tot de nationale vogel van Venezuela. Maar ook op de ABC-eilanden komt deze vogel veelvuldig voor. Als je de oranje troepiaal voor het eerst bekijkt denk je te maken te hebben met een oranje ekster. Oranje troepialen zijn uitstekende zangvogels die veel verschillende geluiden kunnen maken. De meest gehoorde roep is 'troepie-oe troepie-oe'.
Foto: Sigipics
Blauwstaart smaragd Kolibrie/Emerald Hummingbird
Trochilidae
7 cm (3 in)
Kolibries behoren ongetwijfeld tot de mooiste en bijzonderste vogels op onze aarde. Mooi, vanwege de metaalachtige weerschijn en bijzonder omdat ze meestal erg klein zijn.
In tegenstelling tot andere vogels draait de kolibrie namelijk, bij elke vleugelslag, met een korte ellipsvormige beweging, de vleugels. Een ander bijzonder aspect aan het vliegen van kolibries is, dat ze hun vleugels stijver en meer uitgespreid houden dan andere vogels. De naam `natuurlijke helikopters', die aan de kolibries is gegeven, geeft deze gespecialiseerde manier van vliegen dan ook zeer goed weer.
K O L I B R I E N E S T
De kolibrie komt alleen voor op het Amerikaanse continent en dan vooral in de tropische delen. Op de ABC eilanden vind je vooral de Blauwstaart smaragd kolibrie voor die overal te zien is waar bloemen staan. (Liefst rood of oranje.) Maar ook de rode kolibrie, die iets schuwer is, leeft op de eilanden.
Kolibries zijn solitair levende dieren. In de paartijd baltsen de mannetjes voor de vrouwtjes, met spectaculaire vliegbewegingen, maar na het paren laat hij de rest aan haar over.
Het nestje van een kolibrie, dat vast zit aan een palmblad of aan een paar twijgjes, is niet groter dan een walnoot en wordt gemaakt van fijne materialen zoals vruchtpluis mos, haartjes en fijne vezeltjes bijeengehouden door spinnenwebben.
Hierdoor is het nest ook enigszins flexibel wat handig is als de jonge groter worden.
Ze legt meestal niet meer dan 2 eitjes die zo groot zijn als een koffieboon.
Na 14 dagen kruipen de kale jonge uit het ei. Het vrouwtje voed de jongen vliegend door haar snavel in de keel van de jonge te steken en voedsel op te braken. Na 2 tot 3 weken vliegen de jonge uit die gelijk goed kunnen vliegen en gelijk hun eigen weg zoeken.
In onderstaand filmpje kun je hel mooi zien hoe de kolibrie haar nestje bouwt.
Rode kolibrie / Ruby topaz hummingbird
Chrysolampis mosquitus
8,5 cm (3,5 in)
Deze kolibrie leeft vooral in tuinen en wordt minder vaak gezien. Hij is ook iets schuwer.. In vergelijking met de meeste andere kolibries is de bijna rechte, zwarte snavel relatief kort.
Op het eerste gezicht lijkt hij wat minder mooi van kleur dan de smaragd kolibrie, maar onder een bepaalde lichtval kun je zijn schitterende kleuren zien flitsen in het zonlicht.
Het mannetje heeft groen-glanzende donkerbruine bovendelen. De kruin en nek zijn glanzend rood en de keel en borst zijn schitterend goudoranje. De rest van de buik is bruin en de kastanjebruine staart is zwart getipt. De vrouwelijke robijn-topaaskolibrie heeft bronsgroene bovendelen en lichtgrijze onderzijde. De staart is kastanjebruin
De roep van deze soort is een hoge tsip.
voedsel:
Het voedsel van deze soort is nectar, afkomstig van een grote verscheidenheid aan bloemen, en enkele kleine insecten.
voortplanting:
De vrouwelijke robijn-topaaskolibrie legt twee eieren in een klein nest in de vork van een lage tak. Incubatie duurt 16 dagen en uitvliegen nog eens 18 of 19.
Caribische spotlijster /Tropical mockingbird/Chuchubi
Mimus gilvus
23 cm (9,5 in)
Is een vogel die je overal op de eilanden kunt vinden. Langs het strand, tussen de zuilcactussen en als eerste tussen de bomen waarvan het fruit (meestal bessen ) gaat rijpen. Het gefluit van de Chuchubi klinkt als Chu – bie Chu – bie , de papiamentse naam voor deze vogel is waarschijnlijk afgeleid van zijn roep. De chuchubi is ook een meester in het nabootsen van de andere vogels hun gezang wanneer zij zich in zijn territorium bevinden.
Spotvogels zijn vooral bekend door hun gewoonte de liedjes van andere vogels na te bootsen. De tropische spotlijster is een veel voorkomende vogel op de eilanden. Hij moet het niet hebben van zijn verenkleed, want dat is nogal grijs, maar hij kan wel erg mooi zingen. Van `s morgens vroeg tot, soms zelfs diep in de nacht, kun je hem uitbundig horen fluiten waarbij hij rollers, toonladders en geïmproviseerde melodieën ten beste geeft.
De tropische spotlijster foerageert op de grond of in lage struiken, maar vangt ook vliegende insecten. Het is een alleseter, zijn dieet bestaat uit geleedpotigen, klein fruit en bessen, groter gecultiveerd fruit en eieren van vogels en hagedissen.
Als ze over de grond lopen, vertonen ze vaak opmerkelijk gedrag dat wetenschappers tot nu toe nog niet helemaal kunnen verklaren. Ze spreiden dan hun vleugels een paar keer boven hun kop. Het wordt vleugelflitsen genoemd. Onderzoekers denken dat het gebruik wordt om roofdieren af te schrikken of om hun territoriale grenzen te beschermen.
De tropische spotlijster nestelt bijna het hele jaar door waarbij ze vaak drie broedsels voortbrengen. Ze zijn monogaam en samen bouwen ze een rommelig nest van grove twijgen laag in een struik of een boom dat ze bekleden met zachter materiaal.
Ze verdedigen hun nest agressief tegen andere vogels en roofdieren. Het is zelfs waargenomen dat ze katten, honden en mensen aanvallen als die te dicht bij het nest kwamen.Het vrouwtje doet het grootste deel van het broeden gedurende de periode van 13 tot 15 dagen. De kuikens worden tot 19 dagen in het nest en na het uitvliegen door beide ouders gevoerd.
Caribische troepiaal / Carib grackle
Quiscalus lugubris
20 cm (8 in)
De Intens zwarte, Caraïbische troepiaal, kom je vaak in groepjes tegen in bermen op zoek naar insecten, of op het strand waar ze uit zijn op de restjes van badgasten.
Het is altijd erg amusant om deze sierlijke vogels met hun mooie gele ogen vanaf een strandbedje te observeren. Vooral de interactie die ze met elkaar hebben is leuk om te zien.
Ze zijn heel tam en brutaal en lopen gewoon de restaurants binnen om eten te zoeken.
Soms vallen ze zelfs in groepjes honden of andere roofdieren aan.
Het zijn echte kolonie vogels en `s nachts zoeken ze elkaar dan ook op om te overnachten in de bomen.
Hun bekerachtige nesten bouwen ze ook dicht bij elkaar, vaak in één boom. Het duurt ongeveer 2 weken tot de eieren uitkomen en twee weken later vliegen zal al weer uit.
Kleine gele troepieaal/Yellow oriole
Icterus nigrogularis
20 cm (8 in)
De gele troepiaal is duidelijk herkenbaar aan de felgekleurde gele veren. Ook het geluid van deze de vogel is opvallend en lijkt een beetje op blaffen van een klein hondje, maar de gele troepiaal kan daarnaast ook mooi zingen. In het Papiaments heet de vogel Trupial Kachó, waar het woord hond in voorkomt.
Voortplaning:
Bijzonder is verder het nest dat de gele troepiaal maakt. Het zijn namelijk ingenieus geweven, hangende nesten, een perfecte manier om de jongen veilig te stellen. De ingang van het nest is bovenin en de doorgang is heel nauw waardoor het nest makkelijk te verdedigen is tegen ei-stelende indringers.
Andes mus/Andean sparrow
Zonotrichia capensis
14 cm (5,5 cm)
Een klein musachtig vogeltje, met bruin gestreepte bovenzijde en licht grijze onderzijde. Hij heeft zwarte en grijze strepen op de kop, een rood-bruine kraag en een kleine zwarte vlek op de keel. Maar het opvallendste en hun permantige zwarte kuifje. De Andes mus is wijdverspreid in grote delen van Midden - en Zuid-Amerika.
Musduif/Ground dove
Columbina passerina
16 cm (6,5 in)
is een kleine duivensoort. Deze duif leeft meestal op de grond, maar ze kunnen wel vliegen (ook al doen ze dat weinig). De musduif kan 15 tot 18 centimeter groot worden en heeft een geel-oranje snavel met een zwart puntje.
Naaktoogduif / Bare-eyed pigeon
Patagioenas corensis
40 cm (16 in)
Is een duivensoort die voorkomt in Colombia, Venezuela en de Nederlandse Antillen. Zoals de naam al aangeeft valt deze duif vooral op door zijn bijzondere ogen, of beter gezegd: de donkere band om zijn ogen. De naaktoogduiven zijn niet schuw en scharrelen veelal rond in de buurt van mensen, vooral als die aan het eten zijn. Je treft ze daarom veel aan op terrassen en op het strand.
Safraanvink / Safron finch
Secalis Flaveola
12 cm (5 in)
Deze fraaie gele vogeltjes kom je meestal als paartje tegen. Ze zijn niet schuw.
De bovenzijde van het mannetje is geel met bruingroen. Verder heeft het dier een groengele kruin, oranje wangen en een oranje voorhoofd. De grijsbruine vleugels en staart vertonen een groene glans. De borst van het vrouwtje is groener en het voorhoofd is minder feloranje
voedsel:
Het is over het algemeen een zaad eter.
voortplanting:
De saffraan vink nestelt meestal in holtes en maakt gebruik van locaties zoals verlaten nesten en onder daken van huizen. Mannetjes zijn polygaam, paren met twee vrouwtjes tijdens het broedseizoen.
Maskergrondvink / Black-faced grassquit
Tiaris bicolor
10 cm (3.9 in)
De Mòfi zoals het dier in het Papiaments wordt genoemd, is een klein vogeltje van ongeveer 10 centimeter groot, dat behoort tot de zaadeters. Hoewel hij niet kleurrijk is vind ik het toch een grappig, innemend vogeltje met zijn gedrongen bouw en nieuwsgierige houding.
Ze zijn dan ook helemaal niet schuw. De veren van de Mòfi zijn groenbruin van kleur en verschillen per individu. Het is een van de weinige vogelsoorten op het eiland, waarbij vrij duidelijk is te zien of het een vrouwelijk of mannelijk dier is. De mannetjes hebben een donkere kop en zijn over het algemeen donkerder van kleur met olijfgroene tinten en verschillen van de vrouwtjes, die lichter en grijzer van kleur zijn.
Elaenia
Tyrannidae
16 cm 6,5 in
Elaenia is een geslacht van zangvogels in de tirannenfamilie die voorkomt in Mexico, het Caribisch gebied en Midden- en Zuid-Amerika. Behalve met de stem is specifieke identificatie vaak moeilijk, omdat veel soorten erg op elkaar lijken.
Elaenia vliegenvangers zijn typisch bruinachtig, grijsachtig of olijfgroen boven en gebroken wit en/of lichtgeel op de buik, met een witte of lichtgele oogring van variabele sterkte en twee of drie vleugelstaven. Sommige soorten vertonen een kuif; vaak met een halfverborgen witte vlek/streep.
Alleen op Bonaire.
Nachtzwaluw/ Nightjar
Caprimulgus
26cm
Als ik `s morgens al heel vroeg naar mijn werk vertrek, is het nog donker en zitten er op de grond altijd een paar nachtzwaluwen. Wanneer ik aan kom rijden vliegen ze op en gaan ze voor mijn auto vliegen. Het is net of ze me de weg willen wijzen, maar ik denk toch dat ze uit zijn op de insecten die in het licht van mijn koplampen vliegen.
Nachtzwaluwen leiden een verborgen leven. Overdag rusten ze in bomen en zijn ze door hun schutkleur nagenoeg onzichtbaar. Het ideale moment om ze te zien is wanneer het begint te schemeren.
Op dat moment beginnen nachtzwaluwen te zingen met een Karakteristiek ratelend geluid dat van ver te horen is. Wanneer de avond valt, gaan ze ook jagen. Ze kunnen hun bek zo wijd opensperren dat ze insecten zoals nachtvlinders tijdens hun vlucht uit de lucht kunnen happen. De manier waarop ze vliegen is trouwens ook leuk om te zien. Bijna vleermuisachtig, met schokkende, fladderende bewegingen, bewegen ze zich door de lucht. Pas in de vroege ochtend keren ze terug naar hun schuilplaats of nest. Ze nestelen niet in bomen maar leggen hun eieren gewoon op kale bodem onder een boom, bosje of struik.
Als ze jonge hebben zitten deze dus lange tijd alleen in het nest. Beide ouders zorgen voor de jonge, maar hebben wel een duidelijke taakverdeling. De moeder voert en verwarmt haar jongen, vader houdt de wacht.
In Nederland komt de nachtzwaluw ook voor, maar daar is het een trekvogel die de winters in tropisch Afrika doorbrengt.